До Хасково и назад...

Какво по-хубаво от това да се завърнеш по родните ширини? -Ами да не се завърнеш!
Преди няколко седмици имах едно такова преживяване, доста екстремно. Тези които обичат да се връщат там, просто живеят в още по-гадни градове! Но когато си на далечно, спокойно място, нещата не стоят така.


~Пътуването~
Тръгнахме от Варна, две момичета и аз, пътувахме с кола, новата магистрала е доста удобна. Не знам дали знаете, но я има не благодарение на Бойко, по доста по-стар проект е и щеше да я има и с него и без него...
Изглед към Хасково
Както и да е. Още с влизането в Бургас осъзнахме колко е опасно там, ако нямаш бургаска винетка- тоест нещо на Адидас. То си е чисто самоубийство. Кафето в OMV за разлика от горивото им е страхотно, ако не сте пили- опитайте го задължително. Направо е като ритуална напитка по време на път. Та, взехме си кафе и потеглихме отново към Ориента. Да, Хасково е там! Новите идеи или навлизат много бавно или не навлизат. Патриархалният модел си стои, хората си стоят, само прическите на жените им се сменят. 
Когато подминеш Бургас, усещаш промяната на климата, от морски към "ЖЕГА". Точно това е думата с която може да се нарече тамошният климат- ЖЕГА. Без климатик в колата е глупаво да се пътува натам, освен ако не си живял няколко години в Сахара. 
Стигайки до Стара Загора, Ориента започва да се проявява. Много харесвам този тип култура, ама минусите се усещат дори при големи проекти като магистралата, всичко хубаво, ама табелите объркани :D.
Как може през целия път да са О.К., а само табелата за Хасково да е объркана? Сигурно е опит на съдбата да предпази невинните хора от "Wrong turn"?! Добре че си знаем пътя, пообъркахме се, но в крайна сметка влезнахме в правия път, както се казва. 
Типично за ориенталските градове е наличието на много полицаи по пътищата, не знам за пари ли чакат или друго, но са на всеки завой, включително и вътре в градовете. Имахме интересни преживявания и в Димитровград, бяхме обгазени с жълтеникав газ, той винаги си е там покрай Марица.

~Хасково~
Родителите поне винаги се радват като се прибираш, особено ако е рядко. Е, радваха се. 
Полупустинният климат изморява бързо. Ако през деня е 40 градуса, то вечер температурите падат до невероятните 35... Да, наистина е толкова горещо, като се има предвид, че това се случваше края на Април. Термометъра в центъра на града показваше 37 градуса. Вятър няма, ама никакъв. Дори повей не се показва, нито през деня, нито през нощта. Това е, просто жега. 
Фонтан в центъра на града
Когато не си се виждал дълго време с роднини, нали знаете как всички искат да ви "щипнат по бузките"? .. Тази част ще я оставя за себе си, вярвам, че всеки ме разбира за какво говоря. 
Друг интересен момент е невероятната селения, все едно е грип - всички страдат от нея. Не ме разбирайте погрешно, правя разлика между селянин и селяк. Първите са хора които живеят на село, на тях дължим по-голямата част от храната която ядем, пушачите им дължат тютюна който пушат и т.н. Но селяците, те са хора които живеят в града, имат претенции, че живеят в Париж, а умствения им багаж не отговаря дори за крайна махала на родопско село. Е в Хасково повечето хора са именно такива. Естествено не го осъзнават и сега ако някой от града чете това, ще си ме ругае на ум, или ще коментира в фейсбука ми, как и аз съм бил от там, че не съм по-различен и още други по-груби неща... Както и да е.
Има няколко интересни различия между Хасково и България. 
Първо трябва Ви речник, не знам дали продават, има в интернет такива пособия, нужни са Ви, ако не сте от този край. Диалекта е див, бурен, освен непознатите думи, познатите толкова се изкривяват че ще Ви трябва ден-два да свикнете. 
Никой не се притеснява от това, дори ако питате хората там, те ще Ви кажат, че говорят много правилно. 
Второ различие, това е града с най-много казина в България, ако в другите градове има 1-2 или няма, то в Хасково е като Лас Вегас, само че няма туристи, просто всички хора са комарджии, ако изкарат 2 лева, трябва да ги пропилеят веднага!
Трето- за разлика от големите градове, тук дискотеките са доста скъпо удоволствие, наистина хубави са, но ти излиза много по-скъпо отколкото да идеш на дискотека по морето през лятото. Другото което е- персонала ще те излъже с парите веднага! То даже е престижно това да се случи. Едно от момичетата с които пътувах, разказа че доста по-възрастен мъж, тираджия, я почерпил с Етър и ѝ разказал как си докарал изоставено джакузи от Испания... след това ѝ предложил да идат в джакузито. Тази история е доста показателна за общото ниво на хората по тези културни места дискотеките.
Известен хасковски клуб
Четвъртото нещо което ще забележите е невероятно грубото поведение на всякакъв вид продавачки и амбулантни търговки. Все едно сте им бръкнали някъде, чувствате се натрапници и нежелани в магазина в който сте. 
Пето- няма хора. Не че ги няма, просто не излизат. Всеки си е у тях, не знам какво правят тези хора, но никой никога не си напуска хралупката в която се е залостил здраво, да там и гостите са нежелани.
Има много неща на които може човек да се чуди и мае. Най-забавно е да отидеш на фитнес там. 
Не знам как е в другите градове, но във Варна, като използваш някой уред, натоварил си го с тежести, правиш каквото правиш и после си го разтоварваш. Звучи логично, но не и в долината на широките гащи, там във фитнеса всичко е натоварено до край, никога няма нищо свободно или още по-малко подредено, такъв филм, че някой ще си свърши упражнението и ще си разтовари щангите- няма. НЯМА, просто няма такова нещо, сигурен съм, че дори идеята да им бъде представена, няма да могат да я асимилират. 
Вярно- всичко е по-евтино, хубаво е, но хайде сега, станах свидетел как един човек прави упражнение за врат на уред за крака.... чудите се как ли? - Това ще го оставя на въображението Ви. Друга типична гледка е да е тренира по боксерки и да се плюе на земята, в знак на мъжественост. Май така си маркират територията, или нещо подобно, което не разбирам напълно. Но така е в джунглата, всеки се бори за територия. 
Движението по улиците е нещо което не може да се опише. Трябва много да се внимава при пресичане, защото никой няма да спре, добри да сте на пешеходна пътека. Всяка година ги боядисват все по-ярко, но няма никакъв смисъл. Когато карам там и спра за да пусна пешеходците, те не тръгват, мислят си че е някакъв вид капан, точно като са на средата да тръгна и да ги блъсна...наистина не тръгват. Ами пазят се хората, напатили са се.
Като заговорихме за пешеходци и пътища, поне улиците се асфалтират редовно. Това е благодарение на кмета, не че мисли за града, по-скоро има фирма за асфалт или нещо такова. Този човек е уникален, не стига че краде в библейски размери, не стига че всички знаят, ами кара трети или четвърти мандат и всички се юркат да гласуват за него. 
Е как няма да гласуват, като 90% от жените работят като шивачки а 90% от мъжете са автомонтьори или някъде в индустриалната зона като общи работници. Абе стига да се цапаш и да не мислиш - работата е ок. То даже техниците от интернета не си събуват обувките като влизат, не им се карайте, правят го защото краката им миришат. 
Феномен е и липсата на улични животни. Кучета няма, ама никакви, защото стават храна на животните в зоопарка. Напълно сериозен съм, има помещение където оставят кучетата да умрат и ги дават на животните там. С котките положението не е по-цветно, милите животинки нямат никакъв шанс срещу кварталните деца които ги давят, защото ги "гледали лошо" или нещо от сорта.
Ако случайно решите да пътувате към Долината и пътувате с автобус, той непременно влиза откъм циганската махала, нещо като сити тур. Не че няма по-хубав път, не знам защо, просто от там минава, през махалата да се види хубаво колко е цветно и шарено като манталитета на местните.
Когато стигнете до центъра ще се чудите точно в коя държава сте. Българи няма, само турци и гърци, поради близостта си с двете граници, има много гръцки баби туристи, които идват до Кауфланд да напазаруват и си се връщат. Даже си мисля как ООН не са направили седалището там, толкова много култури се смесват. 
Та, първите ми няколко дни от престоя ми там преминаха в адаптация към климата, защото е много, много топло. Вечер не се спи, особено ако нямаш климатик, направо си е немислимо. Следващите дни са ти като на сън, защото си и ненаспан де, плюс сюреалистичните случки които само те дебнат да излезеш. 
Един ден се наложи да ходя и на село, там слушах колко било хубаво едно време, как сега нищо не ставало, ама едно време били 800 човека. Как имало не знам си колко ученици, не знам си колко работници, не знам си колко крави, овце, прасета... Така цял ден. На следващия ден беше същото ама вече бях свикнал да слушам как едно време какво било, какво имало, колко хора били, колко били яки щото се сбили с не знам си кого от съседното село. 
Радвах се че съм се върнал в циливилизацията на Хасково след като бях на село. За кратко, защото хората са същите, само дето са повече, смисъл, гордост е да си се сбил с някого или да си счупил нещо на младини, да си похарчил много пари за не знам си коя кръчмарска певица и т.н.
Абе интересни неща, ама само да ги четеш. 
Първата сутрин, като се събудих, реших да отида до магазина да си купя овесени ядки, защото това закусвам по принцип. Ударих на камък. Влизам в магазина, питам за овесени ядки и жената ме прати в зоомагазина. Нали се сещате, че това е така, защото са свикнали да хранят прасетата с трици и си мислят, че такива неща се ядат само от животните.... WTF!!!
След като обиколих всички магазини в квартала и НЯМАШЕ овесени ядки, ходих до Кауфланд, там поне имаше. 
В магазините за месо няма телешко, ако не ядеш свинско, значи просто няма да ядеш месо. Ако искате  телешко- в турския квартал, само там има.
Поне е по-евтино и има кисело мляко Конуш, най-хубавото в България!
Това не компенсира обаче липсата на елементарни неща. Ако искате някакви по-специфични подправки- няма, овесени ядки- няма, шарлан - няма. Усеща се носталгията по комунизма. А споменах ли, че в целия град има 2-3 денонощни магазина, които са горе-долу един до друг и са далече от кварталите? Ама нали има сто денонощни казина, дискотеки, кафета, за какво са ти магазини?!

~Съседите~
Невероятно явление са те! Направо феномен. Освен че стените имат уши, в Хасково имат и очи! Не може да излезеш някъде, без да те разпитат къде точно си решил да отидеш. Личен живот няма! Тези хора са същински дементори /от Хари Потър едни същества/. Ако излезеш по центъра, още по пътя, незнайно как всички вече знаят и грижливо разпространяват мълвата. Ако недай си боже се появиш с града с приятел/ка от друг град, ами смятай, че са те разчекнали, цял ден нещо ще те сърби, от говорене по твой адрес.
Единия ден се прибирах от фитнес и малко след блока ми има пиле на жар и всякакви месца на жар. Стигнах до блока ми, подминах го за да продължа на към месото, познайте колко човека ме питаха дали не съм объркал входа, дали не съм се заблял или нещо от сорта. Такива мили хора, грижат се за благополучното ти прибиране, събират информация за твое доброооо. Разбира се, тази информация могат да я разпространяват какво намерят за угодно, пак за твоя добро.
Какво ще кажеш да имаш вечно пияна съседка, която се разхожда по бельо на терасата и не е на 20 години? Да хвърля сурово месо на кучето ти, да крещи по цял ден, ама като пуснеш малко музика, няма нищо по-важно от това да се опита да я спре? Или съседка под тебе, която да ти дърпа изпраните чаршафи от простора, защото ѝ закривали светлината? Или същата да вика полиция, щото пералнята ти /чисто нова/ много ѝ шумяла, нищо че е глуха?

~Кифлите~
Хаа, да не си помислихте, че няма? Има, има, достатъчно са. Сега съм сигурен, че доста хора ще се припознаят тук, не е нарочно, нямам предвид никого, просто коментирам общите впечатления, просто всички са еднакви и затова се ще се припознаят.
Има един стереотип или шаблон или калъп, от който всички излизат. Ако момичето от рекламата на Wash and go ви се струва, че има обем, то значи нищо не сте видели. Мантрата която си повтарят момичетата там е "вафли за обем". Вафли в корените на косата плюс малко топиране е само началото, това е подготовка за изкуствената коса. Целта е да приличаш на кошница в главата, на разтуряно гнездо или нещо от сорта. Трябва отдалече да се вижда, че имаш достатъчно обем. Това показва социален статус. Не може без него, ако добавиш и изкуствени мигли и нокти, значи си много голяма! Следва да се напиеш подобаващо на някоя кръчма, че няма нищо по-красиво от пияно момиче, нали? 
Повечето от споменатите закуски претендират за невероятна ерудиция, не може да се говори по въпроса. Сутрин стават по тъмно за да поправят обема си и отиват на училище където да попият нови знания и да си показват новите дрехи от мола в Стара Загора. Да обменят някоя друга клюка, да се лакират в час... такива ти работи.
Събота и неделя са дните за пазар. Димитровградския пазар. Най-големият в България. Всичко е от Турция и Китай, по думи на местното население, те не пазаруват от там, а от "бутиците" в центъра, които са много престижни, ама зареждат всичко от пазара. Разбира се, всички пазаруват от Димитровград, но това се случва инкогнито. Ако две кифли се засекат на пазара или се правят, че не се познават или си казват, че просто гледат за подарък на приятелка.
Тази тема е много обширна. Най-вероятно ще има продължение, защото не е завършена, но на този етап стана достатъчно дълго и сигурно малко са стигнали до там. Ще разделя на две части темата. Надявам се няма много сърдити и засегнати, просто нещата стоят така :) На който не му харесва, нека започне промяната от себе си : )
Разбира се статията важи за 99% от малките градове в България като се започне от Перник, Плевен, Русе, Лом, Разград, Търговище до Сандански, Бургас, Несебар /през зимата/, Първомай, Дупница, Кюстендил, Стара Загора и други.
Благодаря за вниманието и ще се радвам да споделяте статията в фейсбук, ако сте съгласни с написаното! 

Ако Ви е харесало това, може да ми го върнете, като ми харесате страницата в фейсбук! 



ЛИНК КЪМ ВТОРА ЧАСТ

Всички права са запазени, не копирайте статията или части от нея без съгласието на автора!

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Съществуват ли рептили и сред нас ли са

Хубави места във Варна, които трябва да посетите

Катакомбите под Варна за които не знаете!