До Хасково и назад 2

Предни няколко дни написах статията "До Хасково и назад" и обещах да напиша продължение, защото определено предната не е довършена. Получих много коментари, които можете да видите тук. Много хора ме обвиниха, че съм преувеличил или изопачил нещата, но и много са съгласни с написаното, нямам претенции за енциклопедична точност. Други се подразниха, някои се смяха и т.н. Броя на читателите е показателен за мене, че поне е интересно... Все пак ще се радвам ако споделите статията във фейсбук, малко реклама никога не е излишна. 


Хасково е много красив град! Кмета може да е всякакъв, но поне поддържа града. Чисто е, подредено е, строи се. Няма никакви дупки по улиците, няма разместени плочки по тротоарите, има много дървета, цветя, паркове, алеи за колело и други спортове, най-високата статуя на Света Богородица в цял свят е в града /нищо че е католически символ/. Има още други готини неща, не мога да изброя всичко, но да знаете че има. :D
До тук обаче с идилията. Песента "We don't need education"  е химн на града. Нее, ако чуете истинския химн на града ще ви се приходи до тоалетна. Може да се намери в youtube, не го препоръчвам. По добре чуйте култовата песен писана за Хасково!


 Пътувайки към "Долината", минавате през Димитровград. Ако минавате от другаде, значи сте или от градове които или са по-зле от Хасково или сте достатъчно запознати с това за което говоря. Та, пътя между двата града, освен че е обгазен със бог знае какви химикали от заводите в Д-град, е и пълен със магистрални феи. С влизането в града минавате през циганската махала. От там на автогарата и там Ви обещавам, че ще усетите духа на Ориента до такава степен, че ще се чудите да не сте преминали границата. Но спокойно, там винаги има една циганка, много нахална, която ще ви упъти на майната Ви. 
Трябва да знаете, че в момента в който стъпите в града, всички знаят вече за това, дори може да са знаели предварително, че идва нов човек. Споко, ако сте от по-голям град ще Ви гледат като голям камък и всички ще започнат да се правят на много културни, възпитани и Ентелигентни, но това е само в началото. Скоро местният дух избива над това и първите признаци са необичайно фамилиарничене. Най-нормалното нещо на света там е да Ви спре напълно непознат човек и да започне да Ви задава някакви въпроси които нито му влизат в работата, нито знаете от къде са му хрумнали. Ако случайно сте на гости на някого, още на входа ще Ви спре някоя баба да провери точно при кой отивате. Не се съпротивлявайте, няма смисъл, ако е решила да изкопчи информация за вас- готова е на всичко. Предайте се без бой...
Важно е да уточня нещо преди да продължа нататък. Ако сте чели статията за Хасковският диалект, то вече знаете, че ще Ви трябва речник. В Хасково "бар" и "дискотека" са едно и също нещо, по-често се използва "бар", затова и аз ще го използвам. 
Освен разлика в термините, има и една много дребна разлика с нормалните дискотеки. Тук се предлага нещо немислимо. Нещо което ума ми не може да побере по никакъв начин, въпреки че съм израснал там. Това е резултат от селските традиции и модерните течения. В Хасково, в 21 век в ЕС, вие можете да намерите агнешки главички. :D :D :D
Не ми вярвате ли? Разбирам... е вижте по-долу.


Вие осъзнавате ли какво означава това? Да отидете на дискотека и да ядете агнешки главички?! Вечерта в 3 часа примерно, да ядете агнешко на дискотека. Аз ли не съм в час или това наистина не е нормално? :D
Остави това, случило се... ами защо тези снимки сa в официалната страница на въпросната дискотека, това някаква мода ли е? Престижно ли е? Не знам, моля Ви обяснете ми, явно проблема е в моя телевизор. 
Следващата стъпка сигурно ще е, вместо танцьорки и пилони да сложат едни чевермета. Или да има промоция, примерно при сметка над 100 лева- бонус агнешка глава. Или направо така да се свалят хората. Вместо уиски, пича ще поръча на мацката агнешко...? Не знам, въображението ми е богато, но чак толкова изобретателен не съм.  Дрескода е анцуг "АДИБАС" и джапанки за баня... смятам да спра до тук. Има едно друго подобно място в култовия квартал Орфей /явява се нещо като Меден Рудник в Бургас или Аспарухово във Варна/. Би трябвало там да е гранична зона и да се влиза с паспорт и охрана. Там се намираше един бар, сбор на хора които обожават "селска забава с три букви". Там не съм ходил, чувал съм невероятни неща за мястото. Само можем да съжаляваме че ООН съвместно с ЮНЕСКО го затвориха :( 
В Орфей можете да живеете с 200 лева на месец и въпреки това да не се лишавате от нищо. Там времето е спряло някъде през 93 година. Искате ли да видите как изглежда апартамент там?

Не че нещо, просто наистина всички са еднакви, колкото и пъти да съм ходил там, всички апартаменти изглеждат така. Не вярвате ли? Влзте в някой сайт като адрес.бг и разгледайте имотите там...
 Надвечер местните се събират да пият бира и да ядат пържени картофки или цаца. Двете се пържат в едно и също олио и вкуса е  почти еднакъв, въпрос на предпочитания. Удоволствието ще Ви излезе някакви жълти стотинки, но качеството според цената :D

Популярно сред кореняците е парк Кенана.

Прекрасно място, най-големият парк в града, наистина е много голям, има зоо парк също. Идилия, ако ги нямаше лелките с анцузи които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО си вързват горнищата на кръста, ходят по две за да клюкарят и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО чоплят слънчоглед. Последния път станах свидетел как две жени се разминаха с един мъж, спряха се, казаха си колко са запазени и не вярват чак и секунда след като се разминаха, едната каза "Леле, този Иван колко е остарял ц ц ц" Значи, ако няма яке на кръста и или не чопли семки, значи не е от Хасково. Децата са пискливи и невъзпитани. НО ако си мислите, че ще можете да си разходите кучето, не сте познали. В целия град няма позволено място за разходка с куче. На теория не можете да имате куче или поне няма къде да го разхождате. Е има една алея извън града, но това не се брои защото е просто околовръстното на града /или стария път към Пловдив/ където просто има сложена табела с куче. Овен да Ви блъсне кола, друго не може там. 

Хасково е в "плодородния полумесец" на чалгата. От тук са тръгнали Валя, Весела, Петра, Елена Паришева, Есил Дюран, Пантерите, Малките пантерки, Хабиби и много други. Това разбира се дава отражение на културния живот в града. Всяка кифла успява да прилича на идолите си, дали с поведение, дали с външен вид ефекта е на лице. В предната статия обясних какво е да си кифла по тези ширини. Като казах ширини, Хюстън е дал много на света. Половината българи в Испания са от Хасково. Някак си, това е естествения ход на нещата. Раждаш се в Хасково, завършваш училище, жениш се на 19-20, ражда ти се дете което не можеш да гледаш, оставяш го на майка ти и баща ти да го гледат и ти отиваш да работиш в Испания. Толкова е просто... Ако тази държава не Ви кефи, може и в Гърция, хем е по-близко. Ако искаш да си готин, преди това трябва да работиш като барман, следователно момичетата които искат да имат готино гадже за пред висшето общество на града, си хващат барман...
Друго което е хубаво да знаете: Всеки от града е бил поне веднъж в Англия! Сега като го пиша се сещам, че като гледам статистиката от блога си, най-много читатели на статията за Хасково има от самия град и на второ място са читатели от Англия.

България
7201
Обединено кралство
343
      това е статистиката на посещенията за последните 2 дни 


 Това е защото наистина всички са били в Англия... Така че внимавайте с поведението си пред хасковлии, били са в Лондон! Столицата е нещо като квартал на Хасково или като село за нас. Всеки е бил там, нали знаете как едно време е било добре да посетиш Светите земи поне веднъж в живота си? Е сега е Лондон.
Въпреки малките си размери, града има толкова много новинарски сайтове и информацията в тях е толкова всеобхващаща. Новините са нещо от сорта на "кой къде бил, кой какво направил". За пример ще дам тази статия. Няма да коментирам самата новина, а само ще цитирам част от нея:
Според ширещите се слухове сред колегите и от бранша, причината за л**няното отмъщение се крие в семейни проблеми. Бижутериите били държани от съпруга на жената, който я вкарал в бизнеса навремето. Двамата обаче се разделили наскоро. „Това е измислено от мъж“ с вид на човек, който много знае, заяви работеща в съседна бижутерия. 
Според ширещите се слухове? Наистина ли? Кой ли ги шири? 
Като споменахме клюкарене на дребно вижте това, това, това, това, това :D изглежда ли Ви абсурдно? На мен да... сигурно вината е в мен :D Щом клюкаренето е достигало до новините, няма да обяснявам какво се случва между хората. Толкова е скучно е града, че ако някой се ожени го пишат в новините, ако се роди дете- пак там...трагедия! 
От друга страна, всички се познават или са роднини /което не им пречи да се женят помежду им/ и такива статии са им интересни, защото или са за познат или за роднина. 
Сега след като направих реклама на haskovo.info, очаквам да ми върнат жеста, няма да е лошо. Без лоши чувства, нали? Както се казва Лоша реклама няма! Очаквам да видя статия за себе си, колко правописни грешки имам и как не съм се научил да поставям запетаите правилно.
Е драги читатели, смятам да завършвам, защото пак стана доста дълго и ме съмнява някой да е стигнал до тук. Ако все пак има финалисти, от Хасково сте и имате желание, ще се радвам да споделите статията в фейсбук или да я изпратите на приятели. Без лоши чувства и БЛАГОДАРЯ! 

ЛИНК КЪМ ЧАСТ 3!



Всички права са запазени, не копирайте статията или части от нея без съгласието на автора!

Коментари

  1. Смени дилъра, тебешир ти е продал :)

    ОтговорИзтриване
  2. а другия път слез на 50км по на юг от Хасково /имам предвид Кърджали/ и опиши впечатления
    Браво и двете статии ми харесаха и съм ги споделил във Фейсбука

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Съществуват ли рептили и сред нас ли са

Хубави места във Варна, които трябва да посетите

Катакомбите под Варна за които не знаете!