Таро: Глупакът

Казват, че ако разбереш Таро, ще разбереш цялата вселена, защото Таро я цъдържа цялата в себе си. 

Тъй като нямам претенции да разбирам Таро, ще използвам източници, които ще спомена, а личното ми мнение и коментар ще бъде отбелязано като такова. 
Използвам тестето на Уейт. 
Също така искам да отбележа, че целта на занятието - да се опитам да дам някакво талкувание на картите, е че аз самият искам да вникна по-дълбоко и писането по темата ми помага. 

Колодата се състои от 78 карти (21- Големи аркани и 56 - Малки аркани + "Глупакът", който се явява карта с номер 0. Но по-късно през вековете всяка карта по ред на номерата получила и звуков еквивалент на буква от еврейската азбука, глупакът е трябвало да получи номер 22, защото няма буква номер 0) 



Глупакът - 0

Глупакът е карта номер 0 или 22, зависи от гледната точка. Картата отговаря на еврейската буква шин - ש‎, която кореспондира с 200.

Тълкуване 1:

Гадателски значние: Безумие, мания, екстравагантност, интоксикация, делириум, ярост, натрапчивост.

Духовни значения - обърнати: Небрежност, отсъствие, разпространение, невнимание, апатия, недействителност, суетност.

Вътрешен символизъм: С лека стъпка, сякаш Земята и нейните препядствия нямат никаква сила да го възпират, млад мъж с великолепни одежди спира на прага на пропаст сред великите височини на света; Той изследва синята дистанция пред него - небето, а не перспективата под него. Неговият акт на нетърпеливо ходене все още се усеща, въпреки че той е неподвижен в даденият момент; кучето си е все още подскача. Ръбът, пред който се отваря пропаста, не всява ужас; Сякаш ангели го очакват, ако падне да го поемат. Лицето му е изпълнено с интелигентност и е замечтано. Той има роза в едната си ръка, а в другата - ценна пръчка, на която виси от дясното му рамо любопитно бродиран портфейл. Той е княз от друг свят, когато пътува тук - всичко това в славна сутрин, в напрегнатия въздух. Слънцето, което блести зад него, знае откъде идва, къде отива и как ще се върне по друг път след много дни. Той е духът в търсене на опитности. Много от символите на мистериите са обобщени в тази карта, която обръща всички обърквания, които са я предшествали.

В наръчника си за гадаене с карти, Великият Ориент има любопитно предложение за предназначението на Мистичният глупак, като отделен от неговия процес в по-висшето гадаене; Но може да изисква повече от обикновените дарби да се усети. Ще видим как картата се тълкува според обичайната традиция за гледане на бъдещето и ще бъде пример за тези, които могат да разберат факта, иначе толкова очевиден, че картите от Големите аркани нямат първоначално място в играта на карти, когато картите се използват като броячи и претекст. Ние знаем много малко за това как са се появили отделните карти. Конвенционалните обяснения казват, че глупакът означава плътта, чувствителният живот и с особената сатира, имет на тази карта дават алхимиците, за да изобразят безумието на най-безчувствения етап.

Тълкуване 2:

Чувстваш ли се, че искаш да се измъкнеш завинаги? Да нямате връзки, които да ви спират или да вземето всички, които обичате с вас, ако сте решили да ставате и да си тръгвате? Вкусвали ли сте малко свобода и да искате повече? Да не забелязвате какво се случва около вас? Картата "глупакът" е "дивата карта" на таро, но ако тя се появи във вашето гадание, ви се предлага възможността да разберете какво може да създаде свободната ви воля.

Постановката на тази карта е под ярко слънце и златно небе. На фокус е пъстроцветно облечен млад пътешественик, Завършен със своите (или нейните) притежания, увити в малка торба, вързана с пръчка. Той е облечен в ярки шарени дрехи, докато прескача по изолиран път на висока надморска височина. И говорейки за тази планинска пътека, това е доста коварен път. Високо над другите заснежени върхове, Глупакът гледа блажено нагоре, очарован от собствената си реалност; Малкото цвете, което той неотдавна е набрал, държи в лявата си ръка. Той върви опасно близо до една скала, а единственият му спътник, малко куче, енергично се опитва да го предупреди за пропастта, която се задава. В някои Таро колоди кучето всъщност е започнало да издърпва момчето от приближаващата пропаст.

Непрактичното облекло на глупака, избрано в името на модата, не е най-добрият избор за планинския път, по който върви. Всичко за това пътуване изглежда непрактично. Той се интересува повече от цветята и вълнуващата разходка, отколкото от евентуалното катастрофално пропадане, който може да чака на следващата стъпка. Той не е взел куче пазач, а малък спътник, избран заради модерния си вид, и все пак е единственото нещо, което се опитва да го спаси от самия него.

Глупакът си остава най-спорната карта в таро. Това е единствената карта, която има нула върху нея; Другите карти се придържат към римската цифрова система. Произходът на Глупака остава загадка, като някои преводи на тази карта настояват, че това по своята същност е отрицателен конотация и по-правилно е означено като "Идиотът". Други изследвания разкриват произхода на картата като "Трубадур", вдъхновен от естете, който пътува на далечно разстояние, за да се забавлява на територията на цар в някаква далечна земя.

Няма и капка съмнение за силата на числото нула, исторически погледнато. След като арабската система за номериране включва нулата (смята се, че е някъде между  400-600 г. / от новата ера), човешкото съзнание е разширено, тъй като всички науки произхождащи от  алгебра и геометрия са приложени в практиката. Измерването, търгуването и строителството са благоприятни за цялото човечество. Сигурно сега ни се струва странно, че толкова много може да излезе от число, което не представлява нищо (нула)? Глупакът е мощна карта, защото всичките й възможности започват в нищото и достигат до безкрайността.

Значението ѝ в миналото, настоящето и бъдещето
Появата на глупака  не означава непременно, че то се отнася за лицето, на което гледаме. Тя може дасе отнася до близки хора в живота. Всяко хвърляне на Таро поставя карти в миналото, настоящето и бъдещето. Възможно е да има няколко въпроса за начина ви на живот от добър таро-гадател, за да се определи кой точно е глупакът.

Ако се появи в миналото, "Глупакът" може да ви представя, че сте пропиляли време, което е можело да използвате за учене. Тя би могла да представлява любовник от миналото, ако сте имали дълбока връзка с художник или музикант или с някой, който живее извън конвенционалното общество.

Глупакът в настоящето означава, че сте на път да се откажете от ангажиментите и ограниченията в опит да намерите себе си. Глупакът е най-мощната карта, когато е се появи в настоящето. Вашата свободна воля може буквално да премести планините в този момент - Таро ви казва древен лозунг: carpe diem - завладявайте деня.


В бъдещата позиция "Глупакът" най-вероятно означава, че се наслаждавате на нов живот. Тя също така може да предвещава идваща  любов, която не се вписва във вашите представи. 

Комбинация с други карти
Има карти, които определено искате да видите около Глупка и други, които показват илюстрации на някои големи предупреждения за вашия живот.

Когато Дяволът е близо до ГЛупака в четенето, вашите начини за търсене на удоволствие са на път да предизвикат бедствие. Това комбо се появява, например когато гледате на на употребяващите наркотици, които започват да се разхождат с още по-лоша компания, отколкото са свикнали. Да бъдете наивни около този вид компании няма да ви служи добре. Това също е комбинация от карти, наблюдавана от жени, които напускат стабилни взаимоотношения, за да се захванат с лошото момче.

Глупакът е страхотна карта, когато Магьосникът е свързан с него, докато чувствителен гадател на Таро може да ви увери, че и двете карти се отнасят за вас. Ако случаят е такъв, шансът да се освободим и да създадем нова реалност ще бъде успешен. Ако е установено, че магьосникът представлява някой друг, внимавайте. Бавно падате в лъжите на човек и това самосъзнаване може да ви струва парите и голяма част от вашето доверие в приятелите и семейството.

Глупакът се съчетава добре с "Слънцето", "Звездата" и "Луната", тъй като тези карти вдъхновяват вашето его, вашите способности и емоции. Всяка от тези три карти, съчетани с него, ви дава осезаеми резултати и дълбоко лично прозрение.


Когато Глупакът е в четене, съдържащо карти с пентаграмите, ново рисково начинание може да ви направи богати! Когато има карти с мечове, изобилстващ около "Глупака", очаквайте много критики, че не сте комформисти. Когато е до картите с Пръчките, тази комбинация засилва собствената ви муза. Когато е в комбинация с купите, потърсете любовта, за която си заслужава да оставите всичко.

Лично тълкуване: 
Аз мсля, че Глупакът символизира неопитната, наивна душа, която започва дългият път на себепознанието и неопитността ѝ си личи от далече. Като малко дете, което прави нещата и се получават, защото още никой не му е казал, че не може да ги направи. Както малките деца, които правят много неща сами, докато някой възрастен не им каже, че не могат и те губят увереността си. Също когато си играят помежду си и ползват листа вместо пари и за тях това е напълно нормално. Като свършат "парите" ще си наберат нови и това ще работи, докато не се наложи да си купят нещо в истинския живот и илюзията им ще бъде срината.
Глупкът символизира наивността, която от една страна ти позволява да разгърнешпотенцияла си, но от друга страна те поставя в голяма опасност, неразбираки скритите опасности. 
Картата дава потенциал за креативни решения и промени.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Съществуват ли рептили и сред нас ли са

Хубави места във Варна, които трябва да посетите

Катакомбите под Варна за които не знаете!