Упадъка на западната култура и капитализма и

Ако искаш 1 година благоденствие, засей зърно, ако искаш десет години благоденствие, посади дърво, ако искаш сто години благоденствие, възпитавай хора!
Това беше китайска поговорка. Много са били мъдри хората на дракона. Как са знаели, че един ден ще имаме нужда от поговорките им. Всъщност, ако хората им обръщаха малко повече внимание...

Тази статия има за цел да направи една кратка ретроспекция за това как запада се превърна в това което е - предверие на ада. Дали това "бляскаво" развитие не се оказа упадък? Дали новите технологии ни помагат или не точно? Дали прогреса ни не е регрес? Всяка монета има две страни, на нас ни се представя само едната, светлата страна, но ние живеем в дуалистичен свят на полярности. Ако има светла страна, то определено трябва да има и тъмна! Нека бъдем обективни и прозрем през розовата мъгла на невежеството в която тънем. Както някой е казал, пътят към ада е осеян с добри намерения. 
Световен мир, премахване на болестите, икономика която работи за общото благо, не са ли това лозунгите на капитализма? Не обещава ли той просперитет и благоденствие на хората? Но кой на кого служи, икономиката на нас или ние на икономиката? Don't forget- The american dream is only a dream!
Когато започвате да изучавате икономика, в началото Ви казват, че тя е много хубаво нещо, съществува за да служи на хората да разпределят благата най-рационално, защото те /благата/ уж били малко и нямало за всички. Разбира се, звучи логично да си мислим, че няма за всички, защото търсенето е изкуствено създадено. Не може англичаните да изхвърлят 2/3 от храната си, а да няма за всички. Или да вземем iPhone, разбира се, няма за всички, но и това не е нещо от което имаме нужда, компаниите създават излишно търсене на продукти от които нямаме нужда, за да може да има дефицит и тогава да има нужда от пазарна икономика. Това е много трудно за асимилиране, защото ние сме се родили в тези условия, цял живот ги наблюдаваме и не е присъщо за нас да мислим по друг начин. Да не говорим, че рекламите по телевизията използват куп психологически техники и атакуват подсъзнанието ни. Нямаме опита, базата за сравнение. Мозъка ни работи с образи, постоянно сравнява и напасва някакви неща, но в случая никога не сме виждали различен тип система. Сега веднага някой ще каже, че социализма е друг тип. Е не е! Просто при социализма се планира от държавата какво ще се произведе, държавата е представена от шепа хора. При капитализма, тези планове се правят от пазара... ама пазара пак се управлява от шепа хора :D Само дето сега не го правят за "общото благо", а мотива е печалба. 
Това разбира се стимулира един от седемте смъртни гряха - алчността. Капитализма прави това което ангелът прави на входа на чистилището, написва греховете на челата ни. Живеем в система която стимулира алчност, себелюбие, егоизъм и още куп неща. И това е официално, наистина това е целта на капитализма. Всяко предприятие работи за максмизиране на печалбата. Мотива не е идеален, мотива е алчност. Една система изградена на базата на алчност е обречена да измъчва хората. Ние сме обречени като нея. Ние я обслужваме с цената на душата си! Сега ще попитате защо с цената на душата си, нали? Ами как протича живота на средностатистическия човек през 21 век? Ражда се, разглезват го, лъжат го докато расте, че има Дядо Коледа, обещават някакви чудеса ала бала и точно когато е в най-крехката за всеки човек възраст- юношеството, разбира, че всички близки за него хора са го лъгали цял живот за много неща. Естествено това води до бунтарство, родителите се чудят защо детето им страни от тях и се събира с компании или нещо от сорта. Завършва училище, отдавна изгубил/а девствеността си, опитвайки се да запълни липсите в душата си по разнообразни начини. В университета се запознава със "половинката си" , женят се, имат деца и работят цял живот само за да се издържат.... Е, не описах ли живота на 99,999999% от хората на запад и отчасти България? Това ли е нормалното? Да сме еднакви и да копираме един и същи модел? Къде отиде приключенския дух, това да сме различни, да трупаме опит, преживявания и т.н.? Ние се раждаме за да работим за система, която уж работи за нас, ама май не е точно така. Веднага промитите мозъци ще кажат, ами нали сме в демокрация, прави каквото си искаш!
Да, демокрация е, можеш да правиш каквото си искаш на теория, ама на практика не е така. Искам да ида до Перу, до Измир, до Дубай, ама не мога. Къде е демокрацията сега? Искам да не работя, искам да уча докато стана на 50, ама не мога. Искам да живея в собствено жилище, не искам да плащам за вода, нещо което земята ни предоставя безплатно, не искам да плащам данъци, защото не виждам смисъл, често парите от данъците ги използват за неща против убежденията ми. Ама не може. Защото живеем в псевдодемокрация или корпоратокрация. Строй където демократичните принципи важат само за много малка шепа хора, които притежават 99% от благата на планетата. Къде е демокрацията сега? Това е елитаризъм!
Ако се хванете пък за изборите, това е най-глупавият аргумент, имаме избор само кой да се представи за управляващ, все едно сме на театър и избираме актьорите които ще играят ролята на Елита, защото ние никога няма да разберем кой наистина стои най-отгоре. След това, някой някога да са го питали какво мисли по еди си кой политически въпрос, имам предвид, някой депутат да Ви е питал? Да е питал Ваш познат? Не, нали? Как тогава тези хора знаят какво мисли народа? След това, като има стотици хиляди души по улиците да протестират, защо никой не им обръща внимание, нали е демокрация и суверен на властта е народа? Ами замислете се, народа веднъж на 4 години си предава доброволно властта на шепа политици и рептили. Да, точно това представляват изборите, драги мои.
Веднъж на 4 години Вие доброволно се отказвате от властта която Ви е дадена от конституцията и я отстъпвате на някоя партия, която може да прави с нея каквото си поиска! Затова всички медии Ви агитират да гласувате, ако няма определен процент гласове /тоест отказали се хора от властта си/, няма как да ни управляват! И повярвайте ми, не мислят за благото на народа, както вече сте забелязали последните 25 години. 
Проблема не е политически, проблема не е и в мисленето или липсата на такова, защото отдавна образователната система е купена, отдавна медиите не отразяват "всички гледни точки" и определено Елита няма нужда от мислещи хора! Проблема е, че на никой не му пука! Безразличието е най-лошото нещо. Ние сме безразлични към самите себе си.
Например, всички знаят, че Кока-Кола е супер вредна, ама пият. Е, това не разбирам как става. Инстинкта за самосъхранение не е ли над вкусовите рецептори? Някой замислял ли се е как става така, че  най-силният инстинкт е преборен отдавна? Осъзнавате ли колко наркотици има вътре за да успее да преодолее вроден инстинкт? Или пък някой си играе с мозъците ни. Попитайте който и да е биолог и ще Ви каже, че инстинктите са вродени и дори по време на сън и на хипноза дори, те си работят и целта им е нашето благополучие, да ни запазят живи и ЗДРАВИ! В момента в който пиете кола, пушите цигари, ядете чипс или McDonalds, инстинктите Ви явно не работят! Някой бърка в рептилоидния Ви мозък. Това е толкова страшно, че не Ви пука за здравето Ви. За ВАС! Не за мен или съседа или по принцип за хората, а за самите Вас, за да може да финансирате някаква компания, която бог знае за какво си харчи парите, ама пак не Ви пука, нали?
Сега можем да спорим точно кой е Елита, дали са шайка извънземни или рептили или просто много богати дядовци дето си нямат друга работа и са жадни за власт, но е глупаво да си заравяме главата в земята и да се правим, че всичко е наред. Както е написал Данте,   „ Най -тъмните места в ада са запазени за онези, които остават неутрални във времена на морална криза." 
А ние определено сме в такава. Вижте американците какво правят. 2/3 от населението са затлъстели доста сериозно, 99% от населението са малоумни, останалите се самоубиват. Разглезени и разлигавени, живеят за да ядат и гледат телевизия. Повърхностни до безкрай! Европейците пък творят нови Содом и Гомор и искат да легализират педофилията. В България пък не спираме да протестираме, без цели, без резултат, просто ей така да се шуми.  
Как се стигна до тук? Ами то доста отдавна вървим по този път. Още от средните векове. Когато църквата е вилнеела из Европа и Близкия изток, отсякла е главите на хиляди в името на божията обич и е изгорила "вещиците". През Ренесанса, където старите традиции са върнати, до новото време. И става все по-зле и по-зле. Има един псевдопрогрес, който ни заблуждава, че имаме напредък, но нямаме, особено в духовен план. Технологиите които имаме само ни правят по-лениви и по-малодушни. Затварят ни в нас самите. Дори по-лошо, дава се път на трансхуманизма и евгенетиката.
За незапознатите, това са философии и идеи, които имат за цел да "подобрят" хората на генетично ниво. Тоест, чрез наука, ние да подобрим вида си. Няма да обяснявам колко тъмно е това и чии интереси обслужва, само ще спомена, че е игра на богове и никой няма да Ви пита като тръгнат да променят генома ни. Тези същите технологии се използват за да ни следят, за да променят съзнанието ни, за да вкарват убеждения в главите ни! Нали знаете, че историята се повтаря и всеки път когато се направи голям пробив в науката и технологията, първите които се възползват са военните. Така е било винаги, защо сега да не е така? Ок, знаем, че когато Айнщайн открива, че E=mc2, веднага правят атомна бомба и чак след това АЕЦ. А днес какво правят военните с информационните технологии? Или са толкова доби и са успели с нещото, че дори не сме го забелязали? Не, не всявам паника и параноя, просто е крайно време да се събудим и да се огледаме около нас. Малко по-далече от носовете си и да осъзнаем, че промяната идва от вътре. Няма кой да дойде да ни спасява, оправя, измъква и определено не е политик. С малки промени в нас самите, можем да постигнем промяна в обществото. Например, можем да спрем да финансираме цигарените компании, NESTLE, които продават отрова за деца и другите компании които очевидно искат да ни навредят, защо иначе ще продават вредни храни в лъскави опаковки? Ако спрем да гледаме телевизия, няма да могат да ни вкарват идеи и убеждения, чрез новините си и разните там сериали. Ако не гласуваме на изборите им, не купуваме боклуците им, нещата няма да са такива каквито са днес. Промяната винаги идва отвътре, съдбата е в нашите ръце и от нас зависи дали ще им позволим да ни водят за носа.

Надявам се да съм вдъхновил поне 1 човек и да съм дал надежда на поне още 1. Мерси! :) 



Всички права са запазени, не копирайте статията или части от нея без съгласието на автора!

Коментари

  1. неможах да асимилирам всичката информация,но вътрешно чувствам ,4е е така.ще прочета всичко отново пак torkul@abv.bg

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Съществуват ли рептили и сред нас ли са

Хубави места във Варна, които трябва да посетите

Катакомбите под Варна за които не знаете!