Пари или хората не знаят какво да правят с парите си!

Кой за каквото и да ти говори - става въпрос за пари!

Днес представата ни за парите е много далече от реалността. Дори още повече, изобщо си нямаме идея какво са парите и за какво служат. От къде идват и каква сила дават на притежателя им! Нямаме представа също и колко прари има, нито как да имаме повече, защо има бедност, как са разпределени между хората, защо са така разпрделени, кое движи парите и на къде.  
Колко от Вас си задават тези въпроси? Мислите ли, че имате пари? 
Какво представляват парите? - Разбира се няма да обяснявам общата икономическа теория и обяснението там, само ще спомена, че те са високоликвидно платежно средство. Ала бала. Парите са иконимическа сила. Означават, че притежаваш опеделена сила да насочваш развитието на иконимиката в насока в която ти искаш. Още по-просто. Ако изхарчиш 5 лева  в Starbucks, ти използваш парите си за насочиш икономиката /рзбира се много малко/ към развитие на военния апарат на Израел. Ако изхарчиш 100 000 лева за немска кола, стимулираш икономиката на Германия. Тези 100 000 лева ще се разпределят между работниците, производителите на части за колата, акционерите, жените им и т.н. Те ще ги изхарчат за храна, дрехи, козметика, почивки и т.н. Тези пари ще се завъртят отново и отново. Това се нарича мултипликатор. По този начин тези 100 000 лева ще увеличат БВП на страната с много повече пари. Сега да си представим 1 000 000 човека да изхарчат по 5 лева в старбъкс. Това прави 5 000 000 лева. Много голяма част от тези пари ще отидат за финансиране на войни от страна на Израел. Така работят парите. Друг сценарий. Имате депозит от 10 000 лева. Нали не мислите, че банките просто ще оставят парите Ви да си стоят така? Те ги използват за най-различни неща и трупат полза от това, като на тебе ти дават много малък процент от печалбата. 
Оказва се, че парите ни не се използват точно така като си мислим. Още повече- парите не съществуват реално!
В началото хората са търгували чрез размяна. Било е много трудно, защото 1 кокошка не се равнява на 1 крава или един хляб е трудно да се изчисли на колко яйца се равнява, а и хлебарят може да не иска яйца. Така хората са започнали да тргуват със еквиваленти. Например злато и сребро. Това също създава малки проблеми, защото ако икаш само 1 яйце, не можеш да отмеиш толкова малко количество злато. Така са се появили първите форми на пари. Да си представим нещо като банка. Можеш да оставиш златото си, а тя ще ти даде хартийка на която пише, че притежаваш определено количество злато, което е депозирано в банката. Така когато дадеш тази хартийка на друг, той ще може да отиде до банката ида вземе златото. Когато много хора са започнали да оставят парите си в банката, лихварите забелязали, че никога не идват всички едновременно за златото си и могат да дават повече хартийки отколкото злато има. Г-д така са били създадени съвременните пари. С разликата, че днес парите нямат никакво покритие. Преди 100 лева са означавали, че някъде в банката има злато на стойност 100 лева. Сега няма такова нещо. 100 лева означава, че банката е напечатала тези пари, но стойността им я предаваме ние, като вярваме, че наистина имат такава покупателна способност. 
Но тези 100 лева са просто хартия, която не може да те наяде или напие. Можем само да се надяваме, че хората ще продължават да вярват в тях. Какво се получава? Федералният резерв на САЩ, който е частна компания, какво и МВФ, може да си печата колкото си иска пари, без правителството което е купено от банкерите да слага ограничение. С тези $ америка купува петрол и всякакви неща от света, които представляват реален продукт, който може да те нахрани и стопли. Тоест кражба. Все едно аз да ти дам хартия, а ти да ми готвиш, чистиш, переш, слугуваш... не е честно нали? Може само ако някой друг вярва, че тази хартия е ценна. 
На кого служат парите? Не е ли очевидно кой има полза от тях? Тези които ги създават и дават на масите, срещу всичко релано което получават или масите които сляпо вярват в хартията и дават всичко което имат /времето си/ за хартия? Разбира се парите служат за поробване на масите. Както магарето и моркова. Колкото и да тича, няма да го стигне, така и ние, колкото и да работим, няма да постигнем нищо освен да изгубим времето си. 
Колко пари има по света? - Ами много, много, много повече от колкото реални стоки. Тоест ако си представим, че всички пари на света са твои, ти ще купиш всичко, но ще ти останат пари, с които няма да можеш да купиш нищо, всичко вече ще е твое. Знаете ли как се прикрива този факт? Ами има шепа хора които имат по 100 000 000 000$. Те не могат да ги изхарчат никога, релано парите съществуват някъде, но те не се реализират на пазара, никой нищо не купува с тях. Само си седят. 
А знаете ли как да имате повече пари? Само мога да Ви кажа, че "работа" не е отговора. Единствения начин да имате много пари, е тези пари да служат за поддържане на системата. Тоест трябва да корумпирате всички, да се занимавате с наркотици, престъпления и кражби. Тоест да крадеш и продаваш. Ако това разваля ценостната система на хората или направо я обръща, ти дава бонус точки ... и пари. 

Как са разпределени? - Ами аз загатнах, че има шепа хора които притежават повечето от парите, другите /тоест ние/  само се стремим към тях, но изначално сме обречени да нямаме. 
А ние знаем ли какво да правим и малкото пари които имаме? НЕ! Днес повечето хора, ако имат 5 лева в джоба не могат да заспят. Искат да похарчат всичко до стотинка. И това е целта на икономистите, да създадат консуматори които да правят богатите още по-богати. Какво представлява харченето? Ако погледнем процеса логично, то харченето е отдаването на икономическа сила на друг. Тоест се сремиш да отдадеш силата си на напълно непознат човек. Замисляли ли сте се, защо богатите хора никога не работят? Защото имат достатъчно пари, които работят вместо тях. Даам... като стигнеш едно определено финансово ниво спираш да работиш и ставаш икономически независим. А ние какво правим, стремим се да ударим нулата, за да е сигурно, че няма да станем независими. Ако на теория имаш 10 000 спестени лева и ги инвестираш в депозит или акции, купиш облигации или друг инвестиционен инстумент, ти ще трябва да работиш по-малко, защото част от доходите ти ще се осигуряват от лихвите които прибираш. Ами ако имаш достатъчно пари, че лихвите да са по-високи от разходите ти? Ето това те прави богат. Ако разходите ти на месец са около 1000 лева, то постоянен доход от 1100 лева те прави богат! Не трябва да работиш и не се ливашаш от нищо. 
Как сами си забиваме пирони в ковчега, че си ги и плащаме с лихва?! Всеки ден ние пазаруваме неща от първа необходимост, като храна. По-рядко купуваме дрехи, техника, коли и други неща. Но от къде и какво купуваме? Хората днес ядат само боклуци, оставяме Макдонълдс, той е друга тема, но хляба е пълен с боклуци, сладките, всички продукти на Nestle, всякякви меса, повечето млечни продукти, всичо с оцветители и подобрители и E-та. Копувайки ги, ние насочваме икономическата си сила към производителите им. Копувайки Кока Кола, ти купуваш отрова, за себе си и български пари изтичат в Америка, където се използват за правене на войни. Купувайки продукти на Nestle, финансираш Монсанто, те притежават Nestle. А Монсанто са една от най-демоничните корпорации. Те създават ГМО, че са толкоа нагли, че патентоват живи организми. Тровят ни и още 1 куп неща против нас. Тоест ние им плащаме за да ни тровят и убиват. Кой е виновен? Те, че се възползват или ние, че има плащаме за това и то солено? Вината си е наша и докато не осъзнаем какво се случва по света и кой плаща за това, ще продължават да ни тровят и убиват и да създават войни!
Какво можем да направим? - Ами като за начало, не финансирайте мегакорпурациите като Apple, Google, Coca- cola, Nestle, Samsung, OMV, Shell и всички други мегаголеми марки. Невъзможно е напълно да се спрем, но поне нека бъде в минимално количество. Нека изберем БЪЛГАРСКОТО производство, нека избираме полезни храни, нека купуваме неща от които наистина имаме нужда. Необходим ли ти е наистина новият cover за iPhone-a ти? Защо подяволите пиеш Кока кола? Защо купуваш отровната храна на Nestle? Толкова ли няма други аналози, ама български? Само OMV и Shell ли има в града? До кога ще плащаме на палачите ни?  До кога ще консумираме като невидели, ей така, без да можем да си обясним? Това ли е най-важното? 






Ако Ви е харесало това, може да ми го върнете, като ми харесате страницата в фейсбук! 



Всички права са запазени, не копирайте статията или части от нея без съгласието на автора!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Съществуват ли рептили и сред нас ли са

Хубави места във Варна, които трябва да посетите

Катакомбите под Варна за които не знаете!