Цивилизация на две скорости. Apple Vision Pro и илюзорните светове.

 В предната статия  говорихме за поляризирането на обществото и фалшивите новини, но това бледнее пред яркото бъдеще, което ни очаква. 

Apple Vision Pro

Цивилизацията като понятие, от самото си начало има едно неотменимо условие, без значение от развитието и напредъка си. Цивилизацията изисква някакво базово ОБЩО разбиране и консенсус за обграждащия ни свят. Базово съгласие, че в момента е ден или нощ, че пред теб има тигър, че тигъра е опасен и може да те нападне, че има запален огън. 

В по-съвременен свят, въпреки огромните политически различия между хората в обществото (Тръмп - Байдън, Русия - САЩ, ултралиберални - нормални хора), все пак имаме общо съгласие, че дупката на пътя е проблем. Кое предизвиква проблема е отделен въпрос, но дупката на пътя е там и всеки я вижда, понякога и усеща, ако шофира. 

Всички виждаме, че кулите близнаци ги няма от 9/11 2001г. Нямаме разбиране и съгласие по въпроса ЗАЩО ги няма, но се съгласяваме, че не са там. 

Така е и с много много други въпроси, може да не се разбираме за някои от причините или за мерките, които трябва да се предприемат, но сме съгласни, че днес (например) е 7 юни 2023г. към момента на писане на тези редове, че е ден, че в небето вечер има една луна и т.н.

Цивилизацията ни обаче е атакувана в опит за разделяне от много посоки: фалшиви новини, дийпфейк видеа на световни лидери, железни стени, филтри в интернет. До тук успяват да ни разделят само политически. 

Факт е, че има създадени информационни балони и социалните мрежи показват различно съдържание на всеки, google показва различни резултати при търсене на всеки човек, всеки от нас гледа различни канали в YouTube, четем "новини" от различни сайтове. Това е едно от главните оръжия за разделение на хората в обществото. Показват се различни "истини" на всеки и по този начин постигането на съгласие по политически въпроси става почти невъзможно. Ако аз чета новина, че някой руски лидер е нападнал невинна държава без причина, а ти четеш новина, че съседна на Русия държава се готви да разположи ядрени оръжия на 2 минути полетно време от Москва и Русия влиза за да унищожи оръжията, ще се разберем кой е виновен за военната операция? Ами няма да можем.

Но това е само една малка стъпка към по-голямата цел - разделяне на цивилизацията на две отделни такива. 

От окултна гледна точка има огромен смисъл в това. Една "висша" цивилизация на избраните, богопомазаните, умните и красивите, които да управляват останалите бедни, необразовани и грозноватички. Ако откривате връзка с нацистите - не е случайно. Само, че там говореха за раса, а тук говорим за цивилизация. 

Ако трябва да сме честни и в момента има втора цивилизация, която е напълно отделна от нашата и нямаме никаква комуникация с тях. Не знаем езика им, нищо за културата, нищо за законите, порядките и като цяло абсолютно нищо за тях. Обратно - те също нямат понятие за нас, света ни, културата ни или езиците ни. 

Това е цивилизацията на остров Сентинел в близост до бреговете на Индия. Малко на брой, но напълно отделени от нас, те са отделна цивилизация, без никакъв контакт с нашата. Няма обмен н
ито на културни норми, нито езикови, нямаме комуникация. Без комуникация, няма как да имаме консенсус по който и да е въпрос. То дори няма "въпрос", по който евентуално да се съгласим с тях или да не се съгласим. 

Хора от племето на о. Сентинел. 

Нещо подобно се готви и за нас, само че в по-модерен и антиутопичен вариант. Разбира се имаме (случайно) пример от Холивуд. Гледали ли сте Elysium? В орбита около земята има огромна станция, която представлява нещо като рай, където избраните живеят като богове, не страдат от болести, има изключително напреднали технологии и т.н., докато хората останали на земята живеят в м мизерия, глад и болести. На практика 2 цивилизации. 

Нека разгледаме един пример от "реалния" свят и как бавно но сигурно вървим натам. Давам този пример с риск да бъда блокиран и блогът ми да бъде изтрит!

От началото на човечеството до преди 10 години - тоест около 2 милиона години е имало само мъже и жени. Всички запазени мумии от всички култури и географски локации са или мъжки или женски. ДНК тестовете показват или мъжко или женско ДНК. Баба ми и дядо ми не са чували за нищо различно от това и сигурно за над 80 години живот, никога не са се замисляли по темата, защото това е аксиома на живота. 

Но вече не! Питайте някой случаен човек от улиците на Калифорния или Ню Йорк, да видим дали няма да изникнат още няколко пола, non-binary, транс и какво ли още не. Поддръжниците на транс идеологията вярват, че пола е нещо социално, а не биологично. Разбира се всеки има право да живее в делюзия. 

Въпросът е, че това е делюзия, това е измислен свят, нямащ общо с действителността, но тези хора отдавна не живеят в реалния свят. В техния балон хората, новините, видеата, които гледат и т.н. вярват и потвърждават тяхното убеждение, че полът е социално явление и може да се променя по желание. Те вярват, че човек може наистина, окончателно и абсолютно да смени пола си, така че истински мъж да стане истинска жена и да бъде реална жена със всички атрибути на това. 

Сега си представете някой човек от Иран или Китай, Турция или някое градче в България, вземете някой мъж от там и се опитайте да го убедите в истинността на транс идеологията, накарайте го да празнува pride month. :) Искам да го видя просто. 

Този абсурд е възможен само и единствено с помощта на интернет, тик ток и инстаграм. Когато създадеш балони и вкараш група хора в балон, захранваш ги с определен вид "истини" и парадигми, след достатъчно време можете да ги убедите във всичко - че Земята е плоска, че могат да си сменят пола, че има глобално затопляне или какво ли още не.

Само си представете, че такова огромно разделение в представата за света е възможно да се постигне с тик ток и интернет за 10 години, при условие, че имаме все още някаква консенсусна реалност - виждаме едно и също нещо, когато излезем по улиците, какво ли ще стане, ако впрегнем по-модерни технологии? Например, ако чрез технологии премахнем консенсусната реалност, като филтрираме реалния свят през софтуер и ВСЯКО нещо, което хората виждат е филтрирано и прожектирано на дисплей. 

Например всяко несъвършенство из града, всяка дупка по улиците, пукнатина по сградите, бръчка по лицето на някого, неокастрените дървета и т.н. са коригирани за един човек, а за друг не са. Как биха гласували за кмет тези двама човека, ако единия кмет предлага да се оправят дупките, а другия предлага да се въведе закон за запазване на половото разнообразие, как човека, който вижда света като "прекрасен", ще гласува за оправянето на дупките. Обратното, как при положение, че виждаш колко много проблеми има с инфраструктурата, ще гласуваш за някакви глупости, вместо за важните неща? 

Децата и бъдещето им.

Вчера ходих на фитнес и една госпожица беше домъкнала детето си на 3г. на фитнес. Връчи му телефон и го остави да седи на една лежанка. След малко на едно момче лежанката му потрябва и помоли детето да се премести, но детето не го чу. Майка му се провикна и му каза да се дръпне, но детето буквално бе хипнотизирано. Майка му се приближи, бутна го по рамото, но детето за миг дори не обърна внимание, не откъсна поглед от телефона. Накрая просто го хвана и премести на съседната лежанка, но детето не разбра. 

Мисълта ми е следната, ако сега един телефон може да ги зомбира така (няма да коментирам защо родителите позволяват това), какво остава ако им се даде технология за пълно потапяне. Представете си деца, израснали с такова нещо, как после ще гледат на реалния свят? А как родителите ще видят какво гледа детето и с какви неща му пълнят главата? 

Безкрайно следене

Днес технологиите позволяват следене в степен, където само при мисълта за пица и Facebook ви бомбандира с реклами за пица моментално. Споменете нещо и след 2 секунди се появява реклама. Най-евтин смартфон има поне 3 камери, множество микрофони, сваля ви пръстовия отпечатък и т.н. 

Мощните алгоритми пък анализират всяко ваше действие и позволяват да се направи много подробен и точен профил на всеки човек и всеки бива категоризиран. Представете си как имате данни за почти всеки човек в развитие държави. Доста хора имат и Смарт часовници, които измерват пулса ви. Например виждате реклама на да речем нова чанта, пулсът ви се ускорява минимално, но това се отчита от часовника, който е свързан към телефона. Те вече знаят, че вие харесвате тази чанта. Още по-зле: Вие сте мъж, влизате в инстаграм и ви излиза снимка на красива брюнетка, с големи дадености, тъмни очи, но нищо не трепва. След това излиза снимка на руса красавица и пулсът ви скача. Те вече знаят какви жени харесвате. Сега си представете след 2 часа в инстаграм и поне 200 снимки на различни жени и след като са измерили реакцията ви към всяка, плюс още 50 различни предмета - те знаят точно какво искате. 

Когато знаеш какво иска един човек, той става лесен за управление.

Optic ID on the Vision Pro is a game-changer, and we're not talking ...

Но всичко това е бледнее пред възможностите на новата играчка на Apple. Тук не говорим за малък дисплей с примитивна камера. Тук говорим за шлем, залепен за лицето ви с множество камери насочени към очите, които следят всяко трепване, всяка мимика, те ВИЖДАТ какво гледате. Все пак устройството се контролира с поглед. 

Те ВИЖДАТ всяко нещо, което гледате. Освен пулсът ви, вече ще могат да измерят, анализират и категоризират всяко нещо което гледате - колко дълго го гледате, каква реакция поражда у вас. Още по-лошо... те ще знаят какво сте видели и какво не сте. 

Нека продължим още по-нататък - те контролират и какво ще видите, те избират какво да ви покажат, след това знаят дали сте го видели и как сте реагирали на видяното. Часовника им ще измери пулса, кислорода в кръвта и какво ли не. Има ли как да е по-зловещо, по антиутопично? 

Динамична истина

Възможно ли е да има две истини? Възможно ли е аз да имам моя си истина, с друг да има негова си по един и същи въпрос? Има ли как да сме на различни мнения, но всеки да си има истина? Според мен това е абсурд и парадокс, но според модерните схващания е възможно. На практика, истината е само една, но пък понятието "истина" може да се осъвремени, така че да пасва по-добре на модерния свят. 

Лесно - сега след като сме със шлемове, които прожектират света пред нас, всеки може да вижда света, такъв какъвто вярва че е. Няма значение какъв е света без шлема, важното е когато имаме шлем, да виждаме истината, която искаме и вярваме. Някой може да иска всички да са транс - готово! Вижда всички като транс. Друг иска да вижда всички като черни или бели - готово, ще го направят. Ето го пътя към световен мир - всеки вижда каквото си иска. 

Прекрасно, антиутопично, но изобщо не е най-лошото. Според мен по-вероятно е да се случи обратното - всеки ще вижда неща, които го дразнят максимално, за да се подхранва максимално разделение. Републиканците ще виждат само най-лошото от демократите и демократите ще виждат най-лошото в републиканците. Усещате ли на къде бия? Динамичната истина, която ни подготвят е всъщност фалшиви новини на стероиди - направо фалшива реалност. 

Фалшиво самочувствие

Всеки човек си има хубави и лоши черти, таланти в известна степен или ги няма, но това е нормално и дори някой да не е талантлив или да няма някакви специални отличителни положителни качества, никой не обръща внимание на това, стига поведението на този човек да е адекватно, спрямо качествата му. Ако една много грозна жена се държи като принцеса, това ще породи подигравки, ако много красива го прави - комплименти. 
Ако мога да пея и пея на публично място - супер. Ако не мога да пея, но си мисля, че мога-  ще ме качат в TikTok да ми се подиграват. 
Въпроса тук е на правилна себеоценка. Ако тя е адекватна, всичко е точно. 

Но в перфектния, персонализиран свят със собствена истина, където всичко е такова, каквото искаме да бъде и получаваме одобрение от виртуалните ни приятели сме много години добри във всичко, какво ще стане, ако се озовем в един момент в истинския свят? 

Враговете на режима


Когато собствениците ни получат тотален и невъобразим контрол над нас, какво ще се случи с тези, които не харесват идеята за това? Колко ще е лесно просто да ги канселираме? Блокирането в близко бъдеще на някого ще бъде доста по-сериозно нещо, отколкото е сега. На практика, може да се случи това от снимката - света ще се пренесе във виртуалния свят, а всеки, които има различно мнение просто ще бъде блокиран.

Самота^2

В момента, в който поставите шлема и той наводни мозъка с допамин, ще започнете да го търсите все по-често и по-често. Измисления свят, в който ще сте по-красиви, по-успешни и всичко ще е розово, всъщност ще ви отдалечи от постигането на реални цели в истинския живот. Ще ви отдалечи от истинските живи хора. 
Един ден, когато свалите шлема, ще се озовете в свят, в който не сте постигнали нищо, в който нямате приятели и нищо, което ви носи удоволствие. Тогава шлемът и виртуалният свят ще се превърнат в решение за проблема, който те самите са създали. Омагьосан кръг, контролиран от частна компания. Колко прекрасно. 
Нищо де, ще си намерите AI виртуално гадже :) 

Всъщност самотата е най-доброто нещо, на което могат да се надяват компаниите. Самотните хора са златна мина, защото харчат много повече пари. Скуката и самотата са двигател на капитализма. 

Матрицата

Надявам се повече от читателите сте гледали Матрицата, защото ако се замислите, това което се готви е точно свят тип "Матрицата". Apple Vision Pro не е причината и не е нещото, което ще осъществи този "пъклен план", но е ясен индикатор, че технократите и управляващите ни водят към подобен сценарий за света. 

Прогрес в застой

Големите идеи се раждат, когато човек остане сам с мислите си. Всъщност тишината и скуката ни правят по-чувствителни към гласа на Висшия ни Аз, той ни говори чрез тишината, а днес все по-рядко оставаме сами със себе си и с мислите си. Всъщност имам познати, които дори спят със слушалки и слушат музика цяла вечер. Питал съм защо и една от причините беше, че ако не слушат нещо, започват да мислят и мислите им не им харесват. Тъжно, но по-тъжно е, че не го осъзнават, колко всъщност е тъжно. 
Нали знаете, как понякога ви идват идеи под душа? Това е така, защото е един от редките моменти, където не приемате външна информация. Няма телевизор в банята (поне повечето нямаме). Аз, например, не слушам музика в банята, не гледам нищо, просто си мисля. 
Колко велики идеи никога няма да се появят, защото някой ще гледа инстаграм на стероиди в Apple World или там както ще се казва скоро?

В заключение

Вървим към поредната голяма промяна в парадигмата. Това се вижда в политически, икономически, социален, сега и технологичен план. Тази промяна ще бъде голяма и ще промени живота на всеки, без значение дали иска или не. 
Това е всепомитащо цунами, земетресение, което не се интересува от мнението ви - то просто се случва. Важното е да се опитаме да запазим спомена за това как сме живели преди това. Как хората са живели без интернет или без телефони? Някой помни ли? Хубаво е да запомним как сме живели без виртуален свят и да предадем това на следващото поколение. Те трябва да знаят, че има алтернатива и не е толкова страшно :). 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Съществуват ли рептили и сред нас ли са

Хубави места във Варна, които трябва да посетите

Катакомбите под Варна за които не знаете!