Коледа идва... пак

Омръзна ли Ви от Коледа? На мене ми омръзна още през ноември! То, толкова шум се вдигна, че имам чувството, че Коледа мина, а още има половин месец до тогава. То не бяха "коледни намаления" през ноември, не бяха коледни украси от октомври, не бяха коледни песни през есента... какво ли не беше, че се изтърка преди да е дошъл празника. Е, на мене ми писна! 
Искам да разбера, наистина ли всички се вълнуват толкова покрай празника или просто щото много шум се вдига и конформистите, които са около 100% от хората днес, се радват, само защото това се очаква от тях? Какво изобщо празнуваме? Някой помни ли какво се е случило тогава? Някой помни ли какви са българските традиции? Я да помислим малко какво трябва да е Коледа и какво всъщност е?

Произход на Коледа
Искам преди да продължите да четете, да се замислите какъв е произхода на празника, сигурен съм, че много от Вас не знаят! 
Рождество Христово е християнски празник, който чества раждането на Иисус. Разбира се, това не е на 25 декември както предполагам всички мислят. Предполага се, че е било на 6 януари по стар стил или на 7 януари по нов. Тогава започва и новото летоброене и се явява година 0. От тогава са минали 2013 години и на 6-7 януари ще станат 2014. Тогава къде се намесва 25 декември? А каква е традицията на Коледа? Какво общо има Дядо Коледа с Иисус и с християнството? - Ами няма. Дядо Коледа е езически персонаж. Няма НИЩО общо с Иисус. Ама нищо. Иисус е библейски персонаж, а вторият е измислен от Кока кола... Ако си мислите че е преувеличено - вижте тук!
Та, какво се получава, всяка година на 25 декември празнувате успеха на маркетинговата кампания, на фирма която създава отрова за хора! Супер и всичко това е замаскирано с с библията, религията и "традициите". Е, да Ви кажа, че в българските традиции подаръци няма. Следващия път като купувате подаръци на децата си, правейки ги поамериканчени материалисти, си помислете добре дали ги "радвате" или просто ги учите, че най-важното на Коледа са подаръците... Колко от децата като чуят "Коледа" се сещат за Рождеството или за българските коледари или за бъдника който трябва да гори цяла вечер във всеки дом? И колко деца ще се сетят за Дядо им Кока кола...простете Коледа и подаръците?


Дядо "Кока Кола"
Коледа- мандарини, банани и Кола! Ето за това се сещат сигурно повечето хора, храна на
корем с студена чаша от черната отрова. Усещате ли как отпивате от газираната есенция на болестите, усещате ли как разяжда хубавите ви вече небели зъбки, как отива в корема Ви, почти докарвайки гастрит, захарта която остава да лепне в устата Ви, в кръвта Ви, правейки Ви агресивни и жадни за още, защото тялото Ви има нужда от вода, за да изхвърли всички токсини които сте приели, но Вие пак пиете Кола, още кола, още кариеси, нервен стомах, отрови, токсини........ Абе що не налеете  и на детето си, че да не би да остане здраво... фармацефтите и те семейства хранят...
Та нека направо разгледаме историята за Стареца:



Според исторически източници образът на Дядо Коледа произлиза от личността Св.Никола.Родом от византийската провинция Кападокия(днешна Турция)той бил добър монах,дарил всичкото си имане на бедните,откъдето произлиза и мита за раздаването на подаръци.     В различните държави той има свое име:Санта Клаус,Крис Крингъл,Ноел Баба и други.Навсякъде по света на неговия празник го очакват с нетърпение и то не само малки,но и големи.    Във  България по време на комунистическия режим той е носел името Дядо Мраз,като бил разпространен обичаят подаръците да се разнасят на Нова година,а не на Коледа.Но по-късно,когато режима се сменя старецът е наречен Дядо Коледа.  Така с годините образът на Свети Никола се видоизменя в приказен герой,изобразен като пухкав дядо с червено-бели дрехи,голяма брада и всички останали приказни допълнения.
Аз ли не разбрах или нещо хората са сбъркани? Монах дарява имуществото си на бедните, за да търси духовно просветление, тоест мъдър човек стига до етапа в който осъзнава, че материалното пречи на развитието. Още веднъж за неразбралите... човека разбира че тъпите материални неща само пречат в живота и гледа как да ги пробута на някого... ненужни са.... ПРЕЧАТ. Тоест на Коледа трябва да последваме примера и вместо да купуваме излишни неща и да ги давамен а децата си, правейки ги материалисти, може да ги научим да дадат ТЕ нещо на нуждаещите се.... Бахти простите хора... няма да научат децата на добрина и че материалното не носи щастие, ами точно обратното...пфф и после тези хора имат претенции, че възпитават отрочетата си! Как, "калена с репертоара на Галена"? Половината родители и повечето /всъщност.../ оставят телевизора да им гледа децата, после се чудят що са такива изроди!


Що аджаба Coca Cola налага "Коледа"
Е, разбира се, не е само тази компания. Занимаващите се с икономика знаят, че зимата е доста замряло. Хората не излизат толкова, не пазаруват, икономиката спада и големите компании губят /по-точно имат по-малка печалба, защото те никога не губят!/. И какво се прави тогава? Ами ръгаш няколко малоумни празника, караш хората да си подаряват безполезни дранкулки и ето ти ги Черният петък /който не знам поради каква жалост тази година се отбеляза и в България/, Коледа, Нова година, по-късно и Св. Валентин /най-малоумния празника от всички/.  Ето ти ги няколко празника, които държат икономиката будна през зимата. После със заработените парички, компаниите финансират воини, тайни биологични оръжия, Chemtrails...ect ...

Жалостта на Коледа в България
Какво се сещата като чуете декември месец? Сняг, празници, ваканция? А знаете ли, че повече от половината българи ще се сетят за "големи сметки за ток", "оф пак подаръци, а няма пари", "оф нова година, а няма пари"... Истината е, че хората взимат заеми за да избутат декември. В България, за добро или лошо е така. Просто е факт, че сме бедна държава и тези празници изцеждат джобовете на много хора. Факт е, че много от бедните хора са и добрите хора, дето искат да купят подаръци на всичките си близки, но често не могат. На децата си не може да не вземеш нещо, на племенниците, на най-добрите си приятели, на хора дето не са ти толкова близки, ама са ти помогнали с нещо и няма как просто... съседите имат детенце и на него и на родителите си и на не знам си кой, АМА НЯМА ПАРИ :D
Дето се казва: "И аз знам че е Коледа, ама няма свине!" :D
Тъжната истина в България е, че много хора искат да се зарадват на празниците, но просто нямат финансовата възможност, да- това си е техен проблем, но е и наш! Защото ние като общество избираме кое да приемем като традиция и норма и кое не. Имаме си много хубави български традиции за Коледа. Бъдни вечер и бъдника, коледарите и други. Нека се придържаме към тях и не поамериканчваме и този празник. Празник който ни учи да сме по-добри с другите около нас, да сме по-малко материални, по-духовни и по отговорни, не по-материални и безразсъдни! Всеки иска да зарадва близките си и големите компании не пропускат шанс да се възползват, но само от нас зависи да преценим кое е полезно за нас, кое не е  и кое искаме да наложим като традиция!
Сега като гледате пак всички малоумни коледни филми дето ще пуснат по телевизията ОТНОВО тази година, малоумен американец ще спаси Коледа и Вие пак ще се залепите на телевизорите, като че ли дават майките Ви, замислете се Вие коя Коледа празнувате- Българската или х'Американската? Духовната или материалната? На какво искате да научите децата си- на разхищение и материализъм или духовност и добрина?

Или да харесата фотографската ми страница., ще съм много благодарен на второто!



Всички права са запазени, не копирайте статията или части от нея без съгласието на автора!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Съществуват ли рептили и сред нас ли са

Хубави места във Варна, които трябва да посетите

Катакомбите под Варна за които не знаете!