История и произход на Петък 13

Параскевидекатриафобия! Така се казва страхът от Петък 13. Мнозина решават да не стават от леглото през цеия ден, за да не им се случи нещо. Хотелите нямат стая номер 13, нямат етаж 13, във Флоренция улиците нямат номер 13, вместо това използват 12,5 или 12А. 
Интересно е, че в испаноговорящите страни, вместо петък 13, страшният ден е вторник 13!
А някой знае ли от къде е възникнало суеверието за фаталната дата? Аз знам!


13 октомври 1307 година, когато по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V биват арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Стотици били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно. От този ден нататък петък, 13-и е смятан за лош и нещастен ден от последователите на тамплиерите.
Малко разяснение- Тамплиерите са лошите, тоест в петък, 13, 1307 лошите са претърпели
поръжение... какво му е нещатното на това? Ами има един вариант, ако лошото управлява света, то нормално фаталната дата да се наложи като нещастна, въпреки че не е!
Кои са Тамплиерите? Temple- храм. Пазители на храм- този в йеусалим. Официално са пазли пилигримите по пътя към "светите" земи. В действителност са били лихвари, измамници и са натрупали толкова големи богатства, че са финансирали европейските крале! Те са били един от първите прототипи на банка! Всъщност, кралете са задлъжнели толкова много, че Тамплиерите буквално са ги притежавали. Всъщност толкова са били богати, че дори папата се е страхувал от тях! След този "фатален" петък 13, оцелелите рицари са създали множество масонски ложи и в момента притежават повечето  банки и финансови институции, отдавна са купили правителствата... 
Сега придобива ли малко повече смисъл, защо иначе щастливия ден е толкова фатален днес?


Или да харесата фотографската ми страница., ще съм много благодарен на второто!



Всички права са запазени, не копирайте статията или части от нея без съгласието на автора!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Съществуват ли рептили и сред нас ли са

Хубави места във Варна, които трябва да посетите

Катакомбите под Варна за които не знаете!