Квантовото робство и как ще се използват суперкомпютрите от Елита?

2020

Тази година ни поднесе много изненади! Една от най-коментираните, разбира се, е "новият" коронавирус. Всички вече знаят, че има и нещо друго, освен чисто и просто вирус. Без значение дали целите са ваксиниране, правене на пари, докопване до още власт или нещо подобно, със сигурност има и неща, които не знаем или не ни представят. Повече за Ковид можете да видите тук.

Ковид до някъде е свързан и с тази тема, която започвам сега, а именно квантовите компютри и нещата, които не ни казват по медиите. Докато броим цифри, щамове, караме се за ваксини и мерки, има една организация, която напредна по отношение на искуствения интелект и квантовите компютри, повече отколкото човечеството е напреднало за последните 1 милион години. Дори повече.
 
Лирическо отклонение: пиша тези неща със страх, тъй като за много по-малко информация, журналисти и активисти биват преследвани и репресирани. За жалост и блога ми е към Google, които не се славят добра политика за личните данни, но свободата се опира на добра информираност и смятам, че моята роля е да обобщя разпокъсаната и оскъдна информация и да я пречупя през моята гледна точка. От тук насетне, всеки може да прецени дали да чете редовете като следобедно четиво с кафето или да се информиа за света, който ни се готви.

Разбира се организацията е ККП - Китайската Комунистическа Партия.
 
Парадоксално, комунистическите режими се асоциират с изостанала технология, примитивизъм, груба сила и нескопосаност, но тук случаят е малко по-различен.

Дълги години ККП крадеше технологии от запада и после му ги продаваше с отстъпка. Това им позволи да наваксат технологично много бързо. В същото време 2 милиона члена на ком. партията са се внедрили в западни компании и правителства за да шпионират и крадат технологии и информация. Разбира се, това не е важна новина за родните топ медии и може би много хора изобщо не са разбрали за това. 

В България много хора изобщо нямат реална представа за реалността в Поднебесната империя, защото няма много новини, ако има те са възхвала на величието на Китай и партията. Това не е много странно, предвид, че отдавна сме зависими от тях по един или друг начин. Важно е поне в общи линии да изясним какво искат и какво представляват, преди да преминем към най-новото им постижение, защото само така можем да разберем за какво ще се използва. 


В мирогледа на този народ съществува Китайската империя, разположена в центъра на света и всички останали варвари. Дори името на държавата им е  Zhong Guo - централното кралство. Всичко извън Китай е провинция, няма достоен народ, те честно казано не ги и разглеждат - не се занимават с варвари. 

В продължение на хиляди години Империята е била най-богатата, ако гледаме със съверемени измерители БВП, Китай почти винаги е бил най-голямата икономика. Последните 2 века запада успя да промени това, но за тях това е просто временно недоразумение. Китай иска да се върне към нормалния ред на нещата - най-голяамта икономика в света и заедно с това най-мощната държава. 

Кой не иска това? САЩ, ЕС, Великобритания, всички искат точно това, но разликата е кой на какво е готов за да го постигне и какви средства би използвал. 

В случая с Китай - те не биха се спряли пред нищо. 

Втори много важен факт в битката за надмощие е културата им. Докато западните цивилизации имат култ към личността, в Китай това не е така. Индивида няма значение, важно е колекивното благополучие. Обикновенния китаец не се стреми към лично благополучие и не цени личната свобода. Ето защо китайските компании са напълно свободни да следят всеки човек, дори в дома му. Нещо, което на запад не може да се случи.

Това позволява на изкуствения интелект да се развива много по-бързо. Горивото на ИИ са данните, а Китай разполага с 1.5 милиарда души и няма никакви ограничения за следене и обработване на данните. Нямат GDPR. Всеки е следен от стотиците милиони камери, от телефона си, от всички "смарт" уреди. Тези данни позволяват за светкавично напредване в областа на ИИ. 
 
Шенджен - един от най-модерните градове в Китай.

Още малко предистория и техническа информация - обещавам само най-необходимото за да бъде разбрана информацията по-долу. Няма как без това.

Битката на 21 век няма да е ядрена, няма да е със войници или кораби или както е било до сега. Дори няма да е с хакери, както много анализатори си мислят. До някъде са прави, но не в смисъла, по който те си мислят.

Битките ще са между искуствения интелект на една държава или по-точно лагер, срещу ИИ на другия лагер. Държавата скоро ще спре да означава това, което означава сега. 

ИИ е на път да превземе света, просто защото наистина е по-ефективен във всичко. ИИ открива взаимовръзки, които човек никога няма да може да открие. Опитмизира по начин, по който ние никога няма да можем именно заради тези връзки. ИИ е способен да прави научни открития с темп, абсурден за учените.

Например една компания в момента разработва ИИ, който може да открие ранни стадии на паркинсон, само докато човек измине 10 метра с телефон в джоба. Дори не е нужно да прави нищо, жироскопа на телефона е прецизен и е способен да да измери най-малките отклониения. ИИ ги отчита, анализира и по походката може да каже, че след 20 години този човек ще развие паркинсон. 

Това е само един елементарен пример. ИИ се използва за много по-сложни неща, някои които не можем да си представим. 

Проблема е, че от една страна колкото повече напредва ИИ, толкова по-голяма нужда от изчислителна мощ има, толкова по-голяма нужда от енергия и най-важното ДАННИ! Информацията е всичко! 

Тези ограничения са единственото нещо, които забавя или забързва развитието на ИИ. Например в САЩ могат да осигурят енергията, могат да осигурят изчислителна мощ, но имат проблем с данните. ЕС има проблем и с енергията и с данните. Но за разлика от тях, Китай няма проблем с нищо. Енергия, изчислителна мощ и данни - всичко е в изобилие. 

Морални спирачки липсват - все пак това е страна, която поддържа концлагери с 1.5 милиона души към днешна дата и продава органите им на други страни. Морала определено не е фактор. 

Относно изчислителната мощ, което е и главната тема днес, Китай няма НИКАКВИ спирачки. 
 
Този месец Китай изобрети квантов компютър 100 ТРИЛИОНА  пъти по-мощен от най-мощният суперкомпютър до момента.
 
С други думи, поставена му е задача, която би отнела 2.5 милиарда години на най-мощния супер компютър до момента, която той е решил за 200 секунди. 
 
Не знам дали можем да си представим какво означава това на практика...2.5 милиарда години е времето от възникването на живота на Земята до днес. Толкова време би отнело на най-мощният суперкомютър да изчисли поставената му задача, но новия го прави за 200 секунди. 
Да, знам как звучи, ето няколко източника на новината:
 

Сега си представете, 10 милиарда пъти по-бърз от на Google. Как звучи? 10 милиарда. 
 
И тази новина не стигна до родните медии. Явно не е чак толкова важно? Не е важно, че авторитарен режим, незачитащ човешки права, лични данни и подобни глупости е постигнал квантово превъзходство. А управниците ни, не че нещо могат да направят, но май не могат и да осъзнаят какво е това. Но, важното е че Бойката ще прави суперкомпютър и той :) 

По същество! Ден след обявяването на новината за компютъра, излезна още една новина от подобен ранг и пак от Поднебесната. 

Китай за първи път успешно захрани своя реактор за ядрен синтез „Изкуствено слънце“, съобщават от Франс прес.

Това не е просто поредния ядрен реактор. Този не е ядрен, а работи чрез ядрен синтез. За разлика от ядрените, които взимат тежак елемент, например уран и го разпадат на два по-леки, този реактор взима най-леките елементи и ги слива във нов тежък елемент - ядрен синтез. При този процес се отделя ОГРОМНО количество енергия и топлина, които генерират разбира се електричество. В случая с този реактор, той ще постига температура от 150 милиона градуса, което е няколко пъти по-висока температура от тази на слънцето.
 
Реактора - Изкуствено слънце

На практика, това означава почти безкрайна и много евтина енергия за новия квантов компютър. :) 
 
Чудесно нали, ще оптимизираме, че постигнем научен прогрес, нали? Ще заживеем в Утопия съвсем скоро! Ха-ха! 
 
Почти, с някои дребни подробности!
 

 WESTWORLD

 Често филмите ни показват плановете на Елита и това е нарочно. В предната тема  видяхме точно защо това е така, защо го правят и как. За да не се повтарям, може да прочетете там или да приемете на доверие следното. Елита използвам поп-културата и филмите за да насочи обществото в желаната посока. Това е един от най-мощните инзструменти за управление на масите. Ето защо толкова много филми са "пророчески" - просто правят наклона, по който ние сами се пускаме след това.

В случая със "Западен свят" имаме точно това. По бюджет и рейтинг се подрежда малко след "Игра на тронове" и "Чернобил". Първият сезон ни представи един свят, където технологията е по-напреднала и е създаден увеселителен парк, населен с андроиди неразличими от хората. Те не знаят, че са роботи и изпълняват предварително зададен сюжет за живота им, който се занулява всяка сутрин, без те да знаят. Всеки нов ден е почти идентичен с предния, но и също толкова неповторим за самите андроиди. 

Идета на парка е хората да се забавляват за сметка на роботите и да правят с тях това, което в истинския свят не може. Секс, насилие, убийства, изнасилвания и прочее. 
Първи сезон приключва със своеобразното осъзнаване на няколко от андроидите и следва бунт. 

През втори сезон ставаме свидетели на последиците му, а в третия, който е и причина за статията, предводителката на андроидите Долорес успява да излезе от парка. 

Сюжетът се върти около идеята за свободата на човек да избира сам действията и съдбата си и алгоритмите на ИИ, които ни познават по-добре от самите нас и имат властта да ни управляват. Идеята е много актуална, само помислете, че разчитаме на Google да довършва изреченията ни. 

Ще разгледам малко по-подробно сюжета, тъй като резонира всеки ден все-повече с истинския свят.Действието не е определено точно кога се развива, но е някъде в средата на 21 век. 

Създаден е квантов компютър на име Рехобоам [1].
В един от епизодите Лиъм разказва на Долорес визията на баща си за компанията. „Баща ми смяташе, че най-големият проблем е нереализираният потенциал“, казва той. „Ако можете да начертаете курс за всеки отделен човек, бихте могли да направите света по-добро място.“
Rehoboam е името на програмата, която прави точно това.  
 
Ровоам - компютъра

Уроборус

Сериала хвърля кратък поглед върху тази система за социален контрол с един от трейлърите на сезона.
В него виждаме историческа времева линия, но вместо познатата права линия, тя е подредена като кръг - цикъл (доста напомня уроборус [2]). Той показва основни моменти на вълнения, както реални, така и измислени, вариращи от импийчмънта на Доналд Тръмп до „термоядрен инцидент“ през 2025 г. в Париж.
 
Ето го и въпросния кръг- времева линия:

Също така казва, че историят на човечеството е като бръщолевене на лунатик - пълен хаос. Историческите катастрофи се показват на времевата линия като пикове. "Но ние променихме това. За първи път историята си има автор - системата". След това виждаме маркер - голям пик, който бележи стартирането на системата.

Основната функция на Ровоам (Rehoboam) е да наложи ред на човешките дела чрез внимателна манипулация и предсказване на бъдещето, станало възможно чрез анализ на големия набор от данни, които се събират. 

Всяко действие на всеки човек бива отчетено, анализирано и на база това се прави прогноза какво ще се случи в бъдещето. Освен това обаче, на база всички тези данни, компютърът знае какво трябва да подаде като информация към всеки един човек, че да го насочи внимателно към "правилното" действие. По този начин се получава омагьосан кръг - уроборус, от който няма излизане. Ако някой предприеме действие, което не отговаря на плана, то се отчита и коригира чрез противодействие. Всяко отклонение се парира на момента. 

Свободната воля на хората е впрегната от мощния компютър и каквото и да се направи, той го коригира. Още повече - компютъра е създал определен план за живота на ВСЕКИ един човек на земята и следи дали човек си живее живота по план. 

За някои хора плана е да са бедни и нищожни, за някои е да са богати, проспериращи и т.н. 

Всъщност никой дори не подозира за тази намеса на компютъра в живота на всеки един човек, освен създателя му. А той казва, че задачата на Ровоам не е да предсказва бъдещето, а да го създава. Яко, нали?

Всъщност завръзката в сериала е, че компютъра не предвижда появата на Долорес (главната героина, която е андроида избягал от парка с роботите). Появата и променя изцяло бъдещето и създателя на компа - Сирак, му възлага задача да напише ново бъдеще, в което той побеждава Долорес.

Всъщност появата на Долорес е отбелязана във времевата линия като най-голямото отклониение - по-голямо от 3-та Световна война. 

Истинския свят

Някой може ли да гарантира, че безкрайно моралните лидери н ком. партията няма да се възползват от много подобния квантов компютър, който създадоха и няма да изпозлват ОГРОМНОТО количество данни, за всеки един от нас, за да направят нещо подобно? Какво ги спира? До тук подобни технологии бяха само научна фантастика, но ето, че вече са създадени и са реални. 

Всъщност не ви ли прави впечатление, че повечето китайски телефони (Huawei, Xiaomi, onePlus) идват с подарък смарт гривна. Смарт гривна, която следи пулса, локацията, позицията на ръката, съответно определя какво правите в момента. Виждайки нещо на телефона (съответно знаят какво гледате), отчитат и пулса, съдържанието на кислород в кръвта и всякакви физиологични данни, които измерват и как сте реагирали на това, което гледате... Тоест вече телефона не само че ви вижда и слуша 24/7, но следи и пулса ви - точно като вързан детектор на лъжата. Те знаят къде сте, какво правите, какво мислите, как се чувствате, кое как ви влияе. 
 
Съответно могат да правят и експерименти - показват ви нещо и следят как реагирате на него, дали ви стресира, радва, възбужда, ядосва или ви е безразлично.
 
Да, тази технология е тук, сега и се използва активно. 

Някой ще каже с какво това е по-лошо от Фейсбук и Гугъл, който също ни следят? Не знам дали е по-лошо, но не е по-добро. Едните ни следят с комерсиална цел, за да ни пробутват правилните реклами в правилното време. Другите просто искат да ни управляват. - Изберете си! :) 

Китайският Ровоам може да няма моща да управлява всеки един човек, но по-скоро ОЩЕ няма моща. Всъщност ние не знаем какво може да прави и какво не, но дори да предположим, че все още не може всичко, като от филма, то със сигурност ще даде огромен тласък на този антиутопичен сценарий. Със сигурност личните ни данни се събират и анализират и със сигурност квантовият компютър ще се използва за това и ще е успешен. Но има и още едно неприятно приложение. 

Интернет се базира на доброто криптиране. Връзката от компютъра ми към всеки един адрес в интернет се криптира, както всяка една парола и т.н.

Най-често силата на криптиране се равнява на дължината на ключа (в битове) и използвани алгоритъм за криптиране. Най-лесният начин за преодоляване на криптирането е изпробването на всички възможни ключове. Този метод е познат като brute-force атака, но въвеждането на по-дълги ключове превърна този метод в неефективен.

За успешното осъществяване на brute-force атака на 128-битов AES ключ, всеки един от всички 7 млрд. жителя на Земята ще трябва да проверява 1 млрд. ключа за секунда в продължение на 1.5 трлн. години, за може да се тестват всички възможности.

Поради тази причина атакуващите обикновено избягват brute-force метода.

... Освен, ако нямат квантов компютър 100 трилиона пъти по-мощен от всичко до сега.  

На практика китайският Ровоам може доста бързо да декриптира всеки един ключ. Ще бъде нещо като господ на интернет. Неограничен от нищо, с достъп до всеки един човек, всяка една парола, всеки един криптиран документ качван някога онлайн. Всяка една система, която е вързана в мрежата (тоест всяка система ахах) ще бъде достъпна и отключена. Например всяка една ядрена централа, ключовете за ядрените бомби на САЩ, Русия, Израел. Ще може да удари Русия с американска бомба и да изглежда напълно достоверно. 

Друго приложение - ще следи за поява на алтернативи на статуктвото. Ако се появи някой, способен да измести сегашният лидер и елит, веднага ще бъде намерен и ... обезвреден. 

Мисля, че всеки може да се сети за още интересни приложения на подобен компютър. Напишете вашето в коментарите долу, ще ми е интересно да видя!

Разбира се вичко това е невъзможно да бъде дори бегло споменато в секцията "Добрата новина" по родните медии. Ние се занимаваме с клюки, вируси, които може дори да са част от плана на някой суперкомпютър, който е сметнал че трябва да се случи това, за да постигне целите си, но не се занимаваме с нищо наистина важно. 

За жалост реалноста ни е такава, че средния българин отдавна е спрял да се интересува от важните неща и се е заровил в абсурдни битовизми и най-много някоя друга Китайска кашлица. ;)  

Ако статията ви е била полезна, че ще радвам да я споделите с някой близък и заинтересован, тъй като след материала за Ковид вече сайта НЕ излиза при търсене в гугъл. :)

 
[1]Робоам (на иврит: רְחַבְעָם) или Ровоам, Раваам е юдейски цар, син на Соломон и внук на Давид. Той е законен негов наследник, но си навлича гнева на народа, когато отказва да намали налозите, въведени от баща му. Народът възстава през 932/931 година и се отлъчва от него. Десетте северни племена основават ново Израилско царство и избират за цар Иеровоам I. Робоам остава цар на Юдея. Според Библията това е наказание за греховете на Соломон. Той има 18 жени и 60 наложници, от които му се раждат 28 сина и 60 дъщери.  
 
[2] Уроборосът е символ на безкрайността, на вечния кръговрат и единството на противоположностите. Змията, захапала опашката си символизира, че на всеки край съответства ново начало във вечно повторение, че приключването на даден път или процес означава ново начало.
 
Всички права са запазени, не копирайте статията или части от нея без съгласието на автора!
 

Коментари

  1. Най-вероятно суперкомпютъра ще успее да направи революция и в генно инженерство! Ще се проследят всички възможни варианти с генома на човек, ще произвеждат каквото си поискат без проба- грешка!?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, задължително ще си направят супер хора- силни, умни и без никаква критика към тях :)

      Изтриване
    2. те отдавна ги имат тези супер хора

      Изтриване
  2. "Народът възстава през 932/931 година и се отлъчва от него." Това се случва преди новата ера.

    ОтговорИзтриване
  3. Пълна покруса, народът възстава през 932г.,а 2021-?.
    Единственото за което си мисля, че определени "сили" не биха разрешили..
    Критичната маса на осъзнати и събудени хора, я няма.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Съществуват ли рептили и сред нас ли са

Хубави места във Варна, които трябва да посетите

Катакомбите под Варна за които не знаете!